Wyjazd firmowy do Lizbony – scenariusz wyjazdu incentive


Przykładowe hotele – wszystkie centralnie zlokalizowane o bardzo dobrym standardzie:
Lizbona – jeśli marzysz o swojej następnej podróży do Europy, przyjedź i odkryj Lizbonę, historyczne miasto pełne historii do opowiedzenia, gdzie słońce świeci 290 dni w roku, a temperatura rzadko spada poniżej 15 stopni C. Miasto, w którym czujesz się bezpiecznie wędrując w dzień lub w nocy, gdzie kuchnia skupia się na tworzeniu ponad tysiąca sposobów na gotowanie ukochanego bacalhau (solonego dorsza) oraz gdzie znajdziesz hotele i restauracje, które zaspokoją każdy gust, budżet i wymagania. Odkryj Lizbonę, miasto pełne autentyczności, w którym stare zwyczaje i starożytna historia mieszają się z rozrywką kulturalną i innowacjami technologicznymi. Lizbona jest ponadczasowa, ale uwielbia towarzystwo, będziesz się mógł o tym przekonać, gdy spotkasz kogoś i poprosisz o wyjaśnienie, z dużą ilością gestów i powtórzeń, gdzie najlepszym miejscem jest słuchanie Fado. W końcu Lizbona słynie z gościnności i rodzinnego stylu, który wita wszystkich gości.



PROPONOWANY PROGRAM:
Dzień 1
Przyjazd na lotnisko w Lizbonie
Przewodnik czeka na grupę w porcie lotniczym w Lizbonie – w hali przylotów z tablicą z logo grupy
Przejazd autobusem z lotniska z przewodnikiem do wybranego hotelu
Zakwaterowanie
Kolacja w hotelu
Dzień 2
Śniadanie w hotelu
09:30 Przejazd autobusem do Dzielnicy Odkrywców Belém, z której portugalskie Karawele odpłynęły do epickich odkryć morskich. Kiedy będziemy w Belém mijamy trzy klejnoty i symbole Lizbony: Klasztor Hieronimitów, Wieżę Belem i Pomnik Odkrywców. Nie zwiedzamy w środku—piesza wycieczka po dzielnicy. Przed odjazdem z Belém, robimy przystanek w jednym z Ogrodów, gdzie słynne Pasteis de Belem
są serwowane wraz z Ginjinha (typowy Likier czereśniowy) przez Minhotasa (dziewczyny w typowych portugalskich strojach)
Opcja:
Przejazd autobusem do Docas, przesiadka na „blueribs” – niebieskie motorówki, które zabiorą nas w 45-minutową podróż przez rzekę Tag z obszaru „Docas in Belém” do Parku Narodów (nowa część miasta ). W tej krótkiej wycieczce RIB’ami będzie również możliwość zobaczenia miasta w różnej perspektywy. Każda łódź zabiera maksymalnie 12 osób.
Przyjeżdżając do Parku Narodów, warto wybrać się na spacer po tej nowej, zadbanej okolicy. Grupa odkryje wszystkie nowe budynki i architekturę, które kontrastują z tym, co widzieliśmy w dzielnicy Belem !! Park Narodów, jak to się obecnie nazywa, to miejsce, w którym odbyło się EXPO 98 i dla którego cała ta część Lizbony wzdłuż rzeki została całkowicie przebudowana i zabudowana. Stworzona koncepcja nadaje Lizbonie nowoczesny i „stylowy” wygląd.
13:30 Lunch w restauracji CHIMARRAO
Nazwa Chimarrão pochodzi ze starożytnej tradycji gauczańskiej. Ten gorący napój, odziedziczony po rdzennych ludach, takich jak Guaranis, oparty na yerba mate, podawany jest w ciekawym pojemniku o nazwie Cuia i sorbowany przez pompę filtrującą zioło. Tradycja mówi, że „mate” należy się dzielić, w chwili relaksu, w czasie rytuału o nazwie „Wheel of Mate”.
Po obiedzie zwiedzanie Oceanarium – uważane za największe Oceanarium w Europie, zanim otwarto takie oceanarium Walencji w Hiszpanii. Ma ponad 16 000 zwierząt i roślin z ponad 450 gatunków. Centralne akwarium, wokół którego odtworzono i ożywiono ekosystem 4 kontynentów. Nie można tego przegapić !! Po wizycie w Oceanarium – czas wolny na zakupy w centrum handlowym Vasco da Gama – Lizbona.
17.00—Odjazd autokaru z Parku Narodów do hotelu.
19:30 – kolacja w jednej z następujących restauracji
COZINHA DAESTALAO
Ta restauracja znajduje się w sercu miasta w pobliżu placu Rossio. Tutaj możesz skosztować kuchni portugalskiej, w swobodnej atmosferze z wystrojem nawiązującym do stacji kolejowych (restauracja znajduje się w jednej z nich!) Możliwość usadzenia grupy na zewnątrz
lub
MAR AO LARGO
Niedawno odnowiona, ta restauracja znajduje się w samym sercu dzielnicy Chiado w pobliżu ruin klastoru Carmo. W miłej atmosferze, restauracja ta oferuje smaczną kuchnię połączoną z dobrą obsługą. Choć koncentruje się na owocach morza, tutaj znajdziesz również inne potrawy z kuchni portugalskiej.
Transfer powrotny do hotelu



Dzień 3
Śniadanie w hotelu.
09.00 transfer autobusem z hotelu do Sintra
Sintra, sklasyfikowana jako miasteczko wpisane na listę światowego dziedzictwa, leży na wschodnim krańcu skalistego pasma gór. Zajęta
przez Rzymian do 5 rne, była wielokrotnie wychwalana przez mistrzów poetów na przestrzeni wieków, w tym Lorda Byrona, który określił ją
jako „wspaniały Eden”. Krajobraz miasta jest bujny z otaczającymi go zielonymi lasami, egzotycznymi kwiatami i wyszukanymi pałacami zbudowanymi wieki temu jako letnie odskocznie dla rodziny królewskiej. Sintra jest jednym z takich niesamowitych ziemskich rajów.
W Sintrze grupa rozpocznie—Jeep Tour
Informacja:
Czas trwania: 10h00 14h00
Trudność: dostępna dla wszystkich, nawet mniej sprawnych fizycznie.
Organizacja / nadzór: kierowcy jeepów są równocześnie przewodnikami.
Zostaw asfaltowe drogi i wszystkie komforty cywilizacji daleko w tyle, ruszamy w niecodzienne miejsca ukryte głęboko w pasmie górskim Sintra, podróżując stojąc lub siedząc w odpowiednio wyposażonych Jeep’ach prowadzonym przez doświadczonych kierowców.
Po odrobinie emocji z trasami off road, udajemy się do Almoçageme, gdzie grupa zatrzyma się i odwiedzi piwnicę z winami z tego regionu, aby uczestniczyć w degustacji wina. To jest stara piwnica z winami (Viuva Gomes w Almoçageme), gdzie można zdegustować wino regionalne (białe i czerwone wino z suchymi przekąskami). Znajduje się w tradycyjnym i bardzo portugalskim miejscu w pobliżu Sintry. Budynek o ponad stuletniej historii, w którym wino jest przechowywane i starzone.
Wyjazd do najbardziej wysuniętego na zachód punktu w Europie kontynentalnej—Cabo da Roca. Wycieczka Jeepami zakończy się w restauracji gdzie będzie przygotowany lunch.
MAR DO GUINCHO
Między turystyczną wioską Cascais a sielankową wioską Sintra, wzdłuż wspaniałych klifów, małych zatoczek i długich odcinków piaszczystych plaż, leży Guincho. Z górami Sintra w tle, z widokiem na Ocean Atlantycki, restauracja Mar do Guincho to restauracja, której specjalnością są świeże ryby i owoce morza. Po obiedzie przejazd autobusem do Cascais na krótką wycieczkę pieszą i wolny
czas na zakupy
Około 17:00, powrót autobusem do Lizbony. Czas wolny
Kolacja w hotelu
Dzień 3 – II opcja
Wyjazd autobusem z hotelu na południe—przejazd przez most „25 Kwietnia”. Ten obszar znajduje się około 45 minut jazdy samochodem
od Lizbony w fantastycznym obszarze chronionym— Góra Arrábida. Góra Arrábida to wyjątkowy rezerwat przyrody, z którego roztacza się zapierający dech w piersiach widok na Setúbal i Tróia. Pierwszy przystanek będzie w małej wiosce o nazwie Azeitão. Tutaj Goście odwiedzą piwnicę z winami Jose Maria da Fonseca i spróbują wina. Te ziemie są żyzne i obejmują odmiany Moscatel i Periquita. Periquita to nazwa Setúbal uznanej odmiany Castelão Francês. Firma UMF jest punktem odniesienia w produkcji wina w tym regionie. Wycieczka po domu, który był siedzibą Fonseca od jego powstania w 1834 roku, przybliża odwiedzającym historię tej rodzinnej firmy, w której wartości przekazywane z pokolenia na pokolenie przenosząc firmę w XXI wiek. Zbudowany w XIX wieku został odnowiony w 1923 roku przez szwajcarskiego architekta Ernesto Korrodla, był to dom rodzinny Soares Franco do 1974 roku.
Po Jose Maria de Fonseca kontynuujemy podróż autobusem do Farmy Serów, gdzie grupa będzie miała warsztaty. W ramach tej aktywności odwiedzisz Muzeum i otrzymasz szansę na wyprodukowanie sera i zrozumienie związku między ludźmi a środowiskiem. Goście otrzymają zakrzepłą śmietankę, zamieniając ją w ser, a na koniec będą mieli okazję spróbować.
Po warsztatach z serem grupa uda się do Sesimbry, gdzie grupa zje obiad w restauracji
CANHAO
Z widokiem na morze i plażę, Ładny taras, wystarczająco duży, by pomieścić grupę. Serwują głównie portugalskie jedzenie.
Różne dania mięsne, rybne i owoce morza
Czas wolny na plaży po obiedzie
16h45 powrót autobusem do Lizbony
Czas wolny do kolacji
Kolacja w hotelu



Dzień 4 – OPCJA 1
Śniadanie w hotelu
Czas wolny
11:30 transfer autobusem na warsztaty kulinarne. To zabawna i relaksująca aktywność, podczas której można doświadczyć radości i przyjemności gotowania z pierwszej ręki. Poprowadzimy twoje zmysły przez smaki, które są jedyne w swoim rodzaju. Bez względu na to czy jesteś utalentowanym kucharzem lub nie możesz nawet gotować jajka, jedno jest pewne, w czasie tych warsztatów będziesz mieć mnóstwo zabawy!
Czas trwania: 03h (12.00 / 15.00)
Gotowanie po portugalsku, przy lampce wina, typowym chlebie, serze i oliwie z oliwek, grupa zostanie podzielona na mniejsze grupy i każda z nich będzie odpowiedzialna za część menu, która będzie serwowane. Typowa portugalska przystawka i klasyczne danie główne. Ponieważ żaden portugalski posiłek nie jest ukończony bez słodyczy, na koniec zostanie podany kieliszek dobrego Porto, idealnie współgra z deserem i toruje drogę kawie.
15.00 Po lekcjach gotowania, transfer autobusem do centrum Lizbony
Czas wolny w centrum
Biorąc pod uwagę, że gotowanie kończy się o 15:00, autobus może odebrać każdego, kto chce wrócić do hotelu
Kto chce, może zostać w centrum miasta, aby cieszyć się wolnym czasem po lekcji gotowania ale wtedy powrót na własną
rękę.
Dzień 4 – OPCJA II
Śniadanie w hotelu
11h00 TUK TUK odbierze uczestników z hotelu w Lizbonie.
Ciesz się smakiem i poznawaj tajemnice kultury kulinarnej Lizbony podczas zwiedzania i odkrywania mniej znanych i najbardziej autentycznych dzielnic na pokładzie Eco Tuk, w 100% elektrycznego TukTuka, idealny transport dla prawdziwego kulinarnego odkrywania.
Poczuj się jak tubylec i pobudź kubki smakowe w starej Lizbonie, degustuj lokalne specjały i napoje w niektórych typowych sklepach, tawernach i lokalnych restauracjach.
Degustacje:
-Degustacja konserw rybnych (np. Sardynki, pikantny tuńczyk i inne przyprawy); kieliszek zielonego wina
– ser, marmolada, wędzona szynka; kieliszek wina Porto
– 01 Bifana (stek wieprzowy w chlebie) + 01 Mini (mała
butelka piwa)
-01 Ciasto Codfish
-01 kieliszek likieru„Ginjinha”
– 01 Custard Cake
NIE rozważamy lunchu, ponieważ grupa będzie miała już jedzenie podczas wycieczki tuk tuk’ami
Czas trwania wycieczki: 3 godziny
Tuk tuk ma pojemność dla 6 os. , ale zalecamy maksymalnie 4 os na TukTuk’a, aby mieć więcej komfortu. Biorąc pod uwagę że tura kończy się o 15:00, Tuk-tuki mogą zabrać każdego, kto chce wrócić do hotelu. Kto chce zostać w centrum, aby cieszyć się wolnym
czasem po Tuk tuk’ach—wtedy powrót na własną rękę.
20.00 Kolacja w jednej z restauracji
PATEO DE ALFAMA
Jest tradycyjnym dworem, którego historia sięga daleko do wczesnej Lizbony. Położony przy ulicy São João da Praça, w połączeniu z ulicami Sé i São Pedro, przecina całą Alfamę, jedną z najstarszych dzielnic Lizbony. Dwór tworzą atrium Murça Counts Palace, jeden
z budynków, który przetrwał trzęsienie ziemi w 1755 r., Sąsiaduje z „Cerca Velha”, pierwszym murem miejskim, który w efekcie jest również jednym z majestatycznych ścian Páteo de Alfama.
* Folklor i Fado
LUB
CLUBE DE FADO
Restauracja „Clube de Fado” znajduje się w samym sercu Alfamy i znajduje się „rzut kamieniem” od słynnej Sé de Lisboa (katedry w Lizbonie). Jeśli lubisz doskonałą portugalską tradycyjną kuchnię, dźwięk gitary portugalskiej i chcesz usłyszeć największe portugalskie przeboje muzyki Fado, przyjdź do „Fado Club” Gdy przekroczysz progi, poczujesz natychmiast inną atmosferę: ciepłą, romantyczną, niemal mistyczną.
* TYLKO Fado
Dzień 5
Wyjazd
Śniadanie w hotelu
Check out
Transfer autokarem na lotnisko
Wylot



